mandag den 23. december 2013

Oldemors syltede rødbeder

Syltede rødbeder
Syltede rødbeder efter oldemors
opskrift.
Rødbede er en grøntsag og en af de gode danske rodfrugter, som har sæson efterår og vinter. Det er oftest roden, vi spiser, men også bladene, især de første små spæde blade (babyleaves) kan spises.
Som navnet antyder, så er roden rød, eller nærmere rødlilla. Den røde farve kommer fra et rødt pigment, som hedder betacyanin.  Rødbede er rig på kulhydrater og fibre samt jern, C-vitamin og B-vitaminet, folacin. Desuden indeholder rødbeder et relativt højt indhold af nitrat.
Rødbeder kan anvendes i både salater, bagværk, syltet og ovnbagte. Her har jeg syltet nogle hjemmedyrkede rødbeder fra min kærestes onkels "produktion" og opskriften stammer fra min oldemor.


Opskrift til en portion syltede rødbeder (se billedet)

Ingredienser:
½ kg. rødbeder
Vand til kogning
Salt til kogning ca. 1 ½
5 dl eddike
90 g sukker
ca. 1 tsk flydende atamon

Fremgangsmåde:
Vask grundigt rødbederne og kog disse i rigeligt saltet vand. Rodfrugterne koger i ca. 45 min.
Skær ikke i selve rødbeden, men fjern evt. bladtoppen og lidt af roden. Skæres der i roden koges rødbedesaften ud i vandet under kogningen. Når rødbederne er møre overholdes de med koldt vand, hvorefter de skrællen kan smuttes af.
Kog sukker og eddike op til en lage og skær rødbederne i skiver. Atamon kommer i eddike/sukkerlagen er kogt sammen. Rødbedeskiverne kommes i et glas sammen med lagen og skal have lov til at stå et par dage inden brug.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar